Martinik

Martinik – kreolsky Madinina (ostrov květů) – je kouskem Francie v srdci Karibiku. Je největším ostrovem Malých Antil a je vulkanického původu. Martinik je Francouzským zámořským departmentem (stejně jako např. Guadeloupe nebo Réunion) a zámořským regionem. Ostrov má rozlohu 1128 km2 a žije zde přes 400 tisíc obyvatel. Uřední řeč je francouzština, používanější je však antilská kreolština,kterou mluví většina místních obyvatel v celé karibské oblasti. Hlavním městem je přístav Fort-de-France, vzdálený 6 km od mezinárodního letiště Lamentin. Martinik je velmi poevropštělý. Kromě exotické flory, barvy pleti místních obyvatel a odlišné architektury si budete připadat jako na francouzské riviéře. Setkáte se zde s dobrými silnicemi, platí tu eura, četníci mají stejné čepice jako v Saint-Tropez, v pekárně koupíte křupavou bagetu či croissant. Nabídka v restauracích je kreolsko-francouzská. Za asi 30 euro na den je možno si pronajmout auto a projet celý ostrov, který má 65 km na délku a 20 km na šířku. V horách naleznete mnoho přehledně značených turistických tras.

Nejčastějšími místy kotvení jsou zátoky:

Saint-Piérre – bývalé hlavní město Martiniku. Po tragickém výbuchu sopky Mont-Pelée v roce 1902 na severu ostrova , který zničil celé město a pohřbil v jeho troskách téměř 30 tisíc životů, byl hlavním městem uznán přístav Fort-de-France. Saint-Piérre leží kousek od úpatí sopky (1397 m.n.m) a trosky budov pozůstalé po výbuchu ve měste jsou k vidění dodnes témeř na každém kroku. Prohlídka města a výstup až na vrchol Mont-Pelée je moc pěkný celodenní výlet. Vrchol vyhaslé sopky bývá většinou skrytý v mracích a jen ojediněle při jasném počasí vykoukne. V Saint-Piérre se také nachází spousta krámků se suvenýry, většinou místní výroby s kreolskými motivy a tržnice,kde každou sobotu probíha trh. Ceny jsou zde příznivější než ve větších přístavech. Tato zátoka bývá naší poslední zastávkou při plavbách na Dominiku nebo dále na sever.





Fort-de-France – moderní evropské hlavní město, nachází se tu malé kotviště pro jachty a malá, ale překvapivě čistá pláž, jinak jsou zde velká mola kam připlouvají pravidelné linky místích trajektů a nákladních lodí. Výhodou tohoto kotviště je především vzdálenost 6 km od letiště Lamentin.

 



Grande Anse d´Arlet – malebná zátoka s kotvištěm, zejména pro milovníky šnorchlování a dobrého francouzského jídla. Krásná zátoka s bílou pláží, kde lze vidět vodní želvy, hvězdice a spousty ryb. Pláž obklopující celou zátoku je lemována příjemnými hospůdkami s vynikající přímořskou kuchyní a dobrou možností wifi připojení.



 

Le Marin – přírodní laguna. Je největším přístavem v Karibském moři a tudíž jakýmsi nepsaným útočištěm, a také místem setkávání jachtařů i nejachtařů. Přístav leží na jihu ostrova. Protože je zátoka posazená hluboko do pevniny, je bezpečným útočištěm jachtařů a především lodí při nepříznivém počasí. Z přístavu je to jen asi 10 km na atlantské pobřeží, tedy na druhou stranu ostrova s výhledem na Atlantik. Na kole je to příjemná projížďka, která na finále nabízí krásné pláže a bohaté turistické vyžití. Každoročně se zde koná jazzový festival, festival rumu a velký jachtařský červnový festival. V Le Marinu je možnost levného a snadného nákupu potravin a zásob do lodi. Přímo v přístavu se nachází supermarkety a jachtařské obchody. Každou sobotu se zde koná trh s ovocem, zeleninou, rybami, pečivem, ale také rumem, kořením a suvenýry.




 
Sainte-Anne – zátoka bývá naší poslední zastavkou při plavbách na Svatou Lucii nebo dále na jih. Nachází se jen asi 30 minut plavby z Le Marinu a je zde oproti přístavu nádherná průzračná voda a pláž s možností potápění či šnorchlování. V městečku pak naleznete vše co turista-cestovatel potřebuje – dobré jídlo, pití, malé krámky s dárkovým zbožím a různé půjčovny sportovního vybavení.