Svatý Vincent a Grenadiny

Svatý Vincent – kreolsky Hairoun (požehnaná zem) – je součástí státu Svatý Vincent a Grenadiny, který spolu tvoří 33 ostrovů pod jednou vlajkou a který je členem Commonwealthu, stejně jako Svatá Lucie. Je ostrovem farmářů a žije si svým poklidným životem, tak typickým pro tuto oblast. Svatý Vincent je vulkanického původu (nejvyšší horou je vulkán Soufriére 1234 m.n.m.), zatímco ostatní ostrovy Grenadin mají korálový podklad. Rozkládá se na 344 km2 a celé Grenadiny dohromady zaujímají plochu 45 km2. Žije tu 120 tisíc lidí a hlavním městem je Kingstown na jihu ostrova s 30 tisíci obyvateli. Za zmínku stojí zejména velký přístav a velké tradiční tržiště. Kromě banánů se zde pěstuje káva, tabák, bavlna a cukrová třtina a to zejména v oblasti severovýchodně od Kingstownu, kde leží nejúrodnější část ostrova – Mesopotamia Valley. Zelený a svěží je ostrov Svatý Vincent, kde se střídají hluboká údolí s horami a deštnými pralesy s nádhernými vodopády, není tím pravým turistickým plážovým rájem s desítkami hotelů, ale jsou i takoví, kteří si jeho drsnou krásu a neporušenou přírodu zamilují. Místní lidé jsou skutečně vynikající jak hostitelé a společníci, tak také průvodci. Milovníci vodopádů či dobrodružných výprav si zde přijdou na své. Naproti tomu Grenadiny, jež tvoří asi třicet ostrůvků, z nichž je pouhých dvanáct obydlených, jsou jedním z nejpopulárnějších turistických cílů při výletních plavbách po Karibiku. Grenadiny leží jakoby rozházené kameny v průzračném modrém moři mezi ostrovy St. Vincent a Grenada, jsou obklopeny korálovými útesy a přímo ideální pro dovolenou spojenou s potápěním, šnorchlováním a lodními výlety.

Nejčastějšími místy kotvení jsou zátoky:

Chateaubelair – zátoka na severovýchodě ostrova. Svatý Vincent byl vybrán Hollywoodskými filmaři jako místo natáčení většiny scén filmů Piráti z Karibiku 1. Kotviště byli místa s nejvíce scénami a po filmařích zde zůstaly jako památka kulisy. Některé z nich místní využili jako bary či ubytování pro turisty nebo imigrační kancelář.

Wallilabou bay – kouzelná zátoka s neuvěřitelně průzračnou vodou, kam ráno připlouvají mořské želvy a kde je šnorchlování opravdový požitek. Z důvodu velké hloubky na kotvišti se zde loď vyvazuje k bóji a palmám či kůlům. Všudypřítomné pozůstatky po natáčení, doprovázené společností místních přátelských obyvatel, dodávají zátoce zvláštní, avšak příjemně mystickou atmosféru. Milovníci filmů Piráti z Karibiku zde poznají místa, kde stál Johny Depp či Kiera Knightly. Více o krásách tohoto ostrova v sekci „Co v Karibiku vidět, dělat...“




















Grenadiny

Bequia – kreolsky Becuoya (ostrov mraků) – má rozlohu 18 km2 a žije zde 5 000 obyvatel. Je největší z grenadinských ostrovů, leží 9 mil jižně od St. Vincent. Původně bylo známé jako centrum výstavby lodí. Místní „sailmakeři“ jsou dodnes vyhlášení jak vysokou kvalitou výrobků, tak solidními cenami. Na Bequii se usadili také velrybáři, využívající blízkosti velrybích tažných tras. Intenzivní lov velryb ve všech mořích přivedl kytovce až na pokraj vyhubení, a mezinárodní dohody proto lov velryb zakázaly. Omezenou výjimku dostala pouze domorodá společenstva, kde je velrybářství provozované tradičním způsobem a je nedílnou součástí lidových tradic a kultury. Spolu s Eskymáky a aljašskými Indiány tak mohou díky více než stoleté tradici lovit i velrybáři z Bequie, kterým Mezinárodní velrybářská nadace přiznala kvótu – ulovit 3 velryby za rok tradičním způsobem. Ty slouží většinou místním lidem jako zdroj masa a živočišného tuku. Přebytek směřuje na rybí trh v Kingstownu. Protože je ostrov korálového původu není zde a ani na celých Grenadinách jiný zdroj pitné vody než dešťová voda. Srážek je tu ale poměrně dost, zvláště v letních měsících. Proto je i tu bujná vegetace, avšak odlišná od deštných pralesů vulkanických ostrovů. Stále více se ostrov dostává do povědomí turistů, jako místo, s nádhernými plážemi a dobrými možnostmi šnorchlování a potápění. Je zde spousta restaurací, barů, obchůdků. Na ostrov se můžete přeplavit trajektem ze St. Vincent cca za 60 minut, stejně času Vám zabere i let z ostrova Barbados. Celou Bequii lze pohodlně projet autem za den a navštívit místa jako želví farma, nebo některou z překrásných vyhlídek na celé Grenadiny. Turistické atrakce naleznete na jihu ostrova. V Zálivu Přátelství - Friendship Bay je krásná pláž omývaná Atlantikem.

Admiralty Bay, nebo také Port Elizabeth je nezapomenutelný přírodní přístav, dobré zázemí pro jachtaře, možnost tankování vody a paliva přímo z lodi do lodi. Výborná kreolská kuchyně a pití v místních malebných hospůdkách. Dobrá možnost wifi připojení. Za zmínku stojí také nový vrak z roku 2012 dominické lodi „Love Divine“ který je doslova posazen na skále, kde ztroskotal - ve velké rychlosti za tropické bouře najel mezi dva skalní kužely. Při výjezdu ze zátoky Admiralty Bay leží na vrak na jihovýchodním cípu Bequia a obeplouvá se při cestě na jih.











Mustique – privátní ostrov prominentů. Mezi ty, kteří neodolali a postavili si zde svá sídla patří např. Mick Jagger, nebo britská královská rodina. Pláže na Mustique jako jediné mají růžovou barvu, což není samo s sebou. Písek zde je pokrytý vrstvou, kterou tvoří rozdrcené růžové mušle zvané „conch“. Většina ostrova je hlídaná a nepřístupná. Kotvit se tu nesmí, ale je možné si zaplatit mooring, neboli stání na bóji v zátoce Britannia Bay a projít si přístupné části ostrova. Ceny jsou zde evropské, stejně jako služby v oblasti turismu. Nachází se tu noční kluby, kde se velice často baví právě celebrity, které si zamilovaly tento kousek Karibiku. Za zmínku stojí dva potopené vraky lodí, které jsou hojně navštěvované potápěči.

Canouan – malý ostrůvek ve tvaru kotvy, nachází se přibližně uprostřed souostroví Grenadin. Je převážně soukromý, podobně jako Mustique. Pěšky se dá Canouan přejít během pár hodin. Dávní obyvatelé, Karibové, svůj ostrov pojmenovali podle želv. Ty mořské jsou v okolních vodách stále vzácnější, ty suchozemské na tom nejsou o mnoho lépe. Na tomto místě jich ale potkáte pro nás stále neuvěřitelné množství. Canouan je pokrytý bujnou vegetací aloe a různých sukulentů a kaktusů. I přes nedostatek sladké vody zůstává zelený, v těsné blízkosti bílých prosluněných písečných pláží. Nachází se zde jeden z největších korálových útesů na světě s bohatým podmořským životem. Při procházce po ostrově pravděpodobně narazíte na velké hromady mušlí. Jsou to právě růžové mušle „cons“, které jsou v této oblasti hojně využívány. Buď jako příměs do betonu a stavebních materiálů, či při výrobě nádobí a šperků.

Kotviště Charlestown Bay se nachází proti hotelovému resortu vybudovaném v indonézském stylu, kde je možné si zaplatit wifi na loď. Z druhé strany je zátoka obklopená soukromým letištěm, za kterým začíná úchvatná atlantská pláž South Glossy Bay s výhledem na Grenadiny. Také se v této části staví nová umělá marina, která by měla začít fungovat koncem roku 2013. Nachází se zde 18-ti jamkové golfové hřiště.











Mayreau – nejmenší z obydlených ostrůvků s cca 200 obyvateli. Malebná Saline Bay a Saltwhistle Bay s možností kotvení, nákupu suvenýrů, gastronomie, koupání. V jižní části ostrova se nachází jezero se slanou vodou nazývané „salted pan“. Při procházce po tomto ostrově vás možná překvapí zbytek ruského satelitu, který spadl před mnoha lety do Karibského moře. Jinak tento ostrov nabízí vše, co očekáváte, od odpočinku na sněhobílých plážích, se sklenkou rum-punče, přes krásné šnorchlování či potápění mezi korálovými reefy, které jsou v této oblasti všude kolem.

Tobago Cays – Národní mořský park, chráněná přírodní rezervace UNESCO. Jedná se o několik ostrůvků, na kterých a mezi kterými naleznete úžasnou faunu a floru. Nádherné přírodní scenérie, které jsou lidskou rukou téměř nedotčené. Přístup na toto místo je možný výhradně na malé lodi. Nejezdí sem trajekty, ani nelétají letadla. Také v nabídce cestovních kanceláří tuto destinaci nenajdete. Tuto jedinečnou příležitost máte s námi! Naše loď je k tomu typu výletu ideální. Kotví se prakticky na otevřeném oceánu a díky zázemí, které jachta poskytuje, zde můžete strávit několik krásných a nezapomenutelných dní. Nachází se tu želví zátoka, kde odedávna hledají útočiště k páření a kladení vajíček Karety Obrovské, tedy chráněné mořské želvy. A karety zde opravdu svému jménu dělají čest. Někteří jedinci mají průměr krunýře i metr a půl a hlavu jako pradávní ještěři. Je to jedna z nejvyhledávanějších oblastí na světě pro potápěče „vrakaře“, protože díky mělkému dnu plnému korálových útesů zde v historii ztroskotalo mnoho lodí. Ale stačí pouze brýle a šnorchl a můžete si s karetami zaplavat v průzračné, mělké vodě.
















Union Island – ostrůvek na jihu Grenadin, někdy také nazýván Tahiti Jižních Antil. Z letadla vypadá jako mořský rejnok. Ostrov je přibližně pět km dlouhý, jeden a půl km široký a dá se pohodlně projít pěšky. Je to častý cíl jachtařů, zejména pro velmi dobrý servis ze strany místních lidí. Na nejjižnějším místě ostrova se Vám otevírají nezapomenutelné výhledy. Ostrov Union nabízí návštěvníkům nejen dlouhé, bílé, písečné pláže. Krajinu zdobí krásné vzrostlé palmy a milovníci potápění a šnorchlování si přijdou na své.

Zátoka Chatham Bay nabízí dost slušné zázemí vzhledem ke své velikosti. Dá se zde výborně najíst, napít a také zavolat taxi, které Vás odveze třeba na nákup potravin, nebo na výlet po ostrově i s výkladem. Je zde také možné si věci objednat, s dovážkou až na loď.

Clifton Harbour je přírodní přístav obklopený korálovým reefem. Přímo na kotvišti naleznete nádheru podvodního světa, stačí jen nasadit brýle, šnorchl a skočit do vody. Ve městečku na pobřeží je možno nakoupit a doplnit zásoby. Hned u náměstí je malý trh s ovocem, zeleninou a lokálními produkty. Nachází se zde vyhlášená karibská pizzerie, a také hospůdky plné místních specialit. Mezi ty vyhlášené patří humr a nebo obří mušle „conch“. Nechybí ani místní rum-punč. Můžete si tu poslechnout pro region typickou „steel drum“ muziku, která je vlastně bubnováním do upravených plechových barelů, nebo navštívit místní night-club. Krásná bílá pláž, která je součástí laguny, je ideální pro děti a jejich hry, nebo získávání plaveckých zkušeností.