Unikátní příroda

Pojď si užít nespoutané přírody a ochutnej poslední kus ráje na Zemi – pláže, vodopády, deštné pralesy, sopky, chráněné přírodní parky UNESCO, mořské rezervace, přírodní lázně s vřídly, unikátní fauna a flora a mnohem víc... 

 

Karibik je tím pravým místem pro ty, co rádi ochutnávají krásy přírody na vlastní kůži. Typově lze v této lokalitě nalézt ostrovy korálového a vulkanického původu.

Ty korálové nabízí především pannensky bílé pláže a skvělé příležitosti pro potápění a šnorchlování. Korálové reefy v této části Země jsou jedny z největších na světě. Na těchto ostrovech nevyvěrá žádný sladký pramen a místní populace hospodaří pouze s dešťovou vodou. Flora je zde odlišná, častěji se vyskytují různé sukulenty, aloe či kaktusy. Menší ostrůvky jsou převážně neobydlené, každý skrývá krásnou zátoku s pláží a více či méně vegetace. Úchvacující jsou zejména mořské parky – chráněné oblasti, kam odjakživa připlouvají mořští živočichové, většinou kvůli páření a odchování potomstva. Jedním z takových míst je chráněná mořská rezevace Tobago Cays. Podvodní divy světa lze pozorovat jen s brýlemi a šnorchlem. Podobných míst je v Karibském moři víc, ale souostroví Grenadiny je pestrostí moře a množstvím fauny vyhlášené.

Ostrovy vulkanického původu jsou pro změnu živější na pevnině. Na těchto ostrovech se nachází od jednoho až po osm (Dominika) vyhaslých či činných vulkánů. Seismická aktivita pod povrchem zajišťuje na tomto druhu ostrovů velké množství sladké vody, a nové prameny stále vyvěrají. Na ostrově Dominika pramení okolo 365 řek. Místní rastové s oblibou říkají, že mají na každý den v roce jednu. Ve skutečnosti jich je ale více. A kde jsou řeky a hory, jsou také vodopády, a to úžasné! Pro evropana fascinující záležitost. Vyskytuje se zde tolik vodopádů, že pouze ty největší mají jména. Ostatní se nazývají podle míst, kde se nachází. Největší a nejkrásnější z nich se nacházejí na ostrovech Svatý Vincent a Dominika. Za zmínku stojí alespoň ty největší. Na Sv. Vincentu jsou to úžasné Trinity Falls či Falls of Baleine na úplém severu ostrova. Na Dominice nejvyšší Middle Ham Fall a nebo největší Victoria Fall, který měří téměř 80 metrů. Veškerá voda pramenící na ostrovech je pitná a velmi chutná. A nejen to – vzhledem k vysokému obsahu síry a dalších minerálních prvků z vulkanické činnosti, má výrazné omlazující účinky! Na úpatích činných sopek se nachází přírodní lázně – vesničky, které jsou místními nazývány „scrues“ nebo „Sulfur SPA“. Jedná se o přírodní koupaliště s termální vodou ze sírných vřídel. Po výletu v horkém dni není nic příjemnějšího, než si vychutnat relaxační a výrazně omlazující koupel v srdci přírody. Při západu slunce je to navíc velice romantické.

Opravdový unikát se nachází v samotném nitru dominického Národního parku Morne Trois Pitons, který je celý chráněným světovým přírodním dědictvím UNESCO. Jedná se o raritu a celosvětový unikát „Boiling Lake“, tedy doslova vařící jezero, nacházející se v tzv. „údolí prázdnoty (valley of desolation)“. Hloubka, kterou je v podstatě nemožné ve více než 100 stupňové vodě naměřit, je určitě větší než 60 metrů. Svojí plochou s vařící vodou si jezero drží světové prvenství. Projekt financovaný EU „Waitikubuli National Trail“ je náročný, několikadenní track napříč Dominikou, přes nejzajímavější místa přírody a historie. Tyto tůry naleznete na všech velkých ostrovech Antil. Jsou podporované mezinárodními organizacemi, jako přírodo-historicky vzdělávací projekty. Také Grenada je součástí tohoto projektu. Raritou jsou např. 3 jezera přímo v kráteru vyhaslé sopky. Sopečné krátery, ať už činné či vyhaslé, jsou pokaždé uchvacujícím dílem Matky přírody a pro nás neskutečnou podívanou.

Úplně na všech vulkanických ostrovech se nachází deštný prales. Úžasný ekosystém, stromy a rostliny, které jsou tak vyjímečné, že nejsou k vidění nikde jinde na světě. Najdete jich tu opravdu rozmanitou škálu. Od léčivých, až po ty zkrášlující a nebo „jen“ velmi chutné. Jedním takovým ovocem je místními rasty nazýván „strom života“ a „jablka“ která dává jsou údajně plodem, kterému neodolala Eva a utrhla jej v Ráji ze zakázaného stromu. Pobyt v deštném pralese je neskutečně uklidňující. Dýchá zde na Vás klid a rovnováha. Vzduch je vlhký a hustý stín pralesa vytváří příjemné klima. Mnoho zvířat v nitru lesa nespatříte, jen hejna papoušků zní džunglí, když spívají svou milostnou píseň. Možství ptactva, žijícího na ostrovech, zejména pak např. na Trinidadu a Tobago, činí tento kout světa doslova ornitologickým „rájem“.