Svatá Lucie

Svatá Lucie – podle sv. Lucie ze Syrakusy, také nazývána Helena západu - toto pojmenování je asociací s Trojskou Helenou a ostrovem Svatá Helena, a je velice příznačné, protože Britové a Francouzi vedli o toto území mnoho válek. Ostrov změnil čtrnáctkrát svého vlastníka. Definitivně roku 1814 připadl Velké Británii a úplnou nezávislost získal v roce 1979. Nyní je členem Commonwealthu, hlavou státu je stále Britská královna, která je zastupována generálním guvernérem. Úřední jazyk je angličtina, používá se také kreolština, platí se zde EC-Dolary. Ostrov má tvar slzy o délce 40 km a šířce 20 km. Rozloha je 616 km2 a žije zde téměř 180 tisíc obyvatel (90% černochů – potomků afrických otroků a také bělošská a indická menšina). Původní Karibové byli vyhubeni nemocemi, které dovlekli na ostrov osadníci. Sv. Lucie je vulkanického původu a klima je zde typické pro tuto zeměpisnou šířku (vlhké a horké podnebí s četnými přeháňkami). Sever ostrova je odlišný od jihovýchodní části. Většina turistického zázemí je na Svaté Lucii soustředěna na severozápadní pobřeží. Zřejmě pro pannensky bílé pláže, právě tady leží většina luxusních resortů, oblíbená zejména u angličanů. A právě tady můžete v některé z restaurací, kousek od pláže, povečeřet čerstvé mořské plody, nebo klidně fish and chips servírovaný v novinách, přesně jako v Anglii. Ceny jsou mírně vyžší než na ostatních nezávislých ostrovech. Na pití doporučujeme taktéž vynikající rum-punch a místní dobré pivo Piton. Piton neboli vrchol má tento stát také na státní vlajce. Jedná se vlastně o vrcholy dva, místními označované jako velký (Mount Gimmie - 950 m.n.m.) a malý (Qualibou - 800 m.n.m.). Dvě vulkanické hory, které, při pohledu z moře plujete-li od jihu, vypadají jako jedna. Jih ostrova je tedy mnohem hornatější a přírodnější. Národní park chrání zbytek deštného pralesa, který byl na ostrově z velké části vymýcen. Naleznete zde sírné prameny a vodopády obklopené buší, ale také pozůstatky koloniální architektury s britskými a francouzskými vlivy. Spolu s vůní kokosového oleje a kakaa – produktů, které Svatá Lucie ve velkém množství vyváží – navodí mámivou atmosféru a člověk se nediví tomu, že v jednom z žebříčků nejromantičtějších míst obsadila právě Svatá Lucie první místo.

Nejčastějšími místy kotvení jsou zátoky:

Rodney Bay – chráněná laguna s marinou Rodney Bay se nachází na severovýchodě ostrova a je jen asi 5 hodin plavby z jihu Martiniku. Zátoka je ze severu obklopená národním parkem Pigeon Island, což jsou dva kopce. Na vrcholu Pigeon Island se nachází pevnost kapitána Rodneyho. V parku žije veliké množství druhů exotického ptactva a různých ještěrů. Před vstupem do parku najdete útočiště v místní útulné restauraci. Marina IGY je uměle vystavěný kanál v Rodney bay, kde naleznete nejen špičkové zázemí pro jachtaře, včetně suchého doku, čerpací stanice a obchodů poskytující kvalitní zboží a služby, ale také zábavu pro turisty. Spousta plážových barů a hospod, ale také sportovní vyžití. V městečku Rodney Bay naleznete velké nákupní centrum americké úrovně, kde nechybí KFC nebo Burger King, ale také obchody s alkoholem a cigaretami či parfémy, s překvapivě nízkými cenami. Sv. Lucie je totiž bezcelní zónou.






Castries – je velký přírodní přístav, kde denně připlouvají obří cruisery a nákladní lodě, zároveň je to hlavní město tohoto ostrova. Za zmínku stojí především historický trh, kde můžete vidět tradiční řemesla a ochutnat zde vypálený rum. Nebo místní výborné džemy a tradiční pokrmy Kreolců. Také budete fascinováni nepřeberným množstvím různých druhů banánů a dalšího exotického ovoce a koření. Koupíte zde místní raritu – banánový kečup.











Marigot Bay – Marina s prvotřídním servisem, bývalé kotviště pirátských lodí, které v dávných dobách skýtalo úkryt korzárům. Vjezd je téměř neviditelný, obklopen kopci, prales zde sahá až k pobřeží. Je proto nutné plout velmi blízko ostrova. Tento úkryt byl již v minulosti hojně využíván. I dnes však tato zátoka poskytuje velmi dobré útočiště lodím při hrozícím zhoršení počasí. Je však dosti malá, a proto zde v sezoně bývá hodně plno.




Soufriére – kouzelné kotviště vedle lidnatého městečka uprostřed buše. Přivítá tě přátelská atmosféra u místních lidí, jaká na jihu ostrova panuje. Kromě domorodců zde najdete kouzelnou floru a faunu. Kotviště se nachází přímo pod oběma Pitony a je vyhledávanou lokalitou ke šnorchlování a potápění. Vylet přes džungli na vrchol pitonu je nezapomenutelný. Také je toto místo oblíbeným kotvištěm „party katamaranů“ které jezdí kolem karibské strany ostrova na výlety. Vyhlášená je na Sv. Lucii zejména páteční „street party“, kde společně tančí, jedí a pijí místní lidé s turisty za zvuků kreolské hudby, která vzniká přímo na ulici mnohdy pomocí ručně vyrobených hudebních nástrojů.