Guadeloupe

Guadeloupe – kreolsky Karukera (ostrov krásných vod) – byl objeven evropany již v roce 1493, při druhé Kolumbově výpravě do Nového světa. Je zámořský department a zároveň zámořský region Francie. Je součástí EU s postavením tzv. nejvzdálenějšího regionu. Má rozlohu 1628 km2 a žije na něm přes 400 tisíc lidí. Z letadla vypadá Guadeloupe jako úžasný motýl. Ve skutečnosti je tvořen dvěma většími ostrovy Basse-Terre a Grande-Terre. Obě „křídla motýla“ se od sebe geologicky však zcela liší. Basse-Terre je vulkanického původu, podobně jako Martinik, druhá půlka motýla - ostrov Grande-Terre, (který je navzdory názvu menší) leží na vápencové plošině, takže je plochý jako lívanec. Oba ostrovy jsou mezi sebou oddělené úzkou šíjí - kanálem uprostřed. Kanál je průjezdný lodí, každý den a to pouze ráno, po zvednutí mostu a úhrady poplatku za průjezd. Je to příjemná zkratka při plavbách na ostrov Antigua a dále na sever. Kromě hlavního dvojostrova patří pod Guadeloupe i okolní menší ostrovy Marie-Galante, Îles des Saintes a La Désirade. Kuchyně a řeč je tu kreolsko-francouzská, stejně jako místní lidé. Hlavní městem je Basse-Terre na jihozápadě pobřeží. Mezinárodní letiště se nachází nedaleko Pointe-á-Pitre, kde je také pěkné kotviště a komfortní marina Bas-du-Fort. Asi 30 min plavby podél pobřeží leží malý ostrůvek Le Gosiére s majákem a krásnou pláží, který bývá naší častou zastávkou zejména kvůli dětem. Oba motýlí ostrovy jsou velmi rozdílné. Severovýchodní Grande-Terre je rovinatý, s obdělávanými plantážemi banánovníků a cukrové třtiny. Pobřeží lemují krásné bílé pláže. Oproti tomu jihozápadní Basse-Terre je typickou vulkanickou hornatou džunglí, s kráterem La Soufriére (1467 m.n.m.). Převážnou část plochy ostrova tvoří přírodní rezervace Parc National de la Guadeloupe s vodopády a termálními prameny uvnitř tropického pralesa. Park je samozřejmě přístupný po naučných stezkách. Výborné služby, přívětiví obyvatelé a skvělé podmínky ke koupání, potápění a surfování řadí Guadeloupe mezi nejoblíbenější turistické destinace.

Nejčastějšími místy kotvení jsou zátoky:

Îles des Saintes – souostroví jižně od Guadeloupe, velmi pěkné klidné místo s typickou přímořskou kolonádou, plnou krámků se suvenýry a s typickou kreolskou módou. Na své si přijdou také milovníci dobrého jídla a pití. Místní restaurace nabízí hlavně čerstvé ryby a plody moře. Doporučujeme půjčit si skůtr, nebo malý elektromobil a vyrazit na nedalekou Napoleonovu pevnost, kde jako modelky pózují místní obří leguáni. Ve spojení s koupáním na pláži je to příjemně strávený den.








Pointe-á-Pitre – leží v blízkosti mezinárodního letiště (předměstí Abyme, asi 10 minut autem z mariny Bas-du-Fort) a proto toto místo rádi využíváme. Jestli Tě láká ostrov Dominika, na kterou se specializujeme, je odsud vzdálená pozue 6-8 hodin plavby. Pokud Váš let bude plánován právě do (nebo z) Pointe-á-Pitre, je to nejpohodlnější a nejrychlejší způsob dopravy z letiště až na palubu lodi. Marina Bas-du-Fort poskytuje velmi kvalitní servis na evropské úrovni. Kromě obchodů pro jachtaře, je zde výborné gastronomické zázemí s možností internetu. Malý obchod s potravinami je přímo v areálu mariny, v nedalekém městě pak naleznete supermarkety levnějších obchodních řetězců. S cenami a sortimentem je to stejné, jako na Martiniku. Asi 30 minut plavby od mariny leží ostrůvek Le Gosiére.




Basse-Terre – kotviště u hlavního města Guadeloupe. Tato část ostrova je známá mezi potápěči, neboť je to tradiční oblast páření Velkého Bílého Žraloka.